HJÄLP FÅGLARNA MED MAT I VINTER

 

Hjälp fåglarna med mat i vinter

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar här hemma. De behöver fet mat för att klara kylan.

Per Bengtson
1 december 2017 Artikel Skog och naturvård
Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar här hemma. Tillvaron blir lite enklare för dem, om vi bidrar med lite mat. De behöver fett för att klara kylan. Att mata fåglar ger också en chans att titta lite närmare på fåglar som annars kanske mest skymtar på avstånd.

Fåglarnas favoriträtter

Fåglar har olika favoriträtter. Att titta på näbben är ett sätt att lista ut vilken sorts mat som en fågel föredrar. Smala näbbar kan pillra fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter emellertid lite av varje. Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt om det är riktigt kallt. Därför föredrar också många fröätande fåglar riktigt feta frön som solros- och hampfrö. Köper man dessutom ekologiskt gynnas fåglarna även där maten odlas.

Fåglar har fler matställen

För att hjälpa dem att hålla värmen under natten och kalla dagar fungerar lite extra mat från oss människor bra. Man behöver inte heller vara rädd för att avbryta matningen. Fåglar är rörliga och har fler matställen som de uppsöker om maten tar slut på ett ställe. Fågelborden brukar vara extra välbesökta på eftermiddagen, precis när det börjar skymma. Då äter fåglarna för att klara nattens kyla. På morgonen måste de ladda om med nya fettreserver. Då kommer de ofta till fågelbordet redan i gryningen. Vill du testa att bygga en fröautomat? Här har du ritningen!

Köp feta frön

Många billiga fröblandningar innehåller ganska mycket havre, trots att det nästan bara verkar vara gulsparven som tycker om havre. Satsa gärna några extra kronor för att få lite mer solrosfrö istället. När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna helst ska ha buskar i närheten att gömma sig i. Samtidigt är det bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter. Det är också viktig att hänga upp maten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. Då sprids lätt sjukdomar och parasiter. Så här enkelt gör du en egen mesklocka som hjälper småfåglarna att överleva vintern.

Gör en artlista

Många fåglar kommer aldrig till fågelbordet, men det kan vara roligt att göra en liten lista och se hur många fåglar som dyker upp. Om man kan sitta bakom en fönsterruta och se fåglarna på nära håll, kan man också upptäcka att de har individuella drag. Talgoxhannarna har kraftigare svart rand på magen än honorna. Blåmesarnas blå hätta kan variera i färgstyrka.

Vem äter vad?

Hampfrö
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

Solrosfrö
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

Havre, brödbitar
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva

Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö
Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

Bokollon
Bofink, bergfink, nötväcka

Ekollon
Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka

Hasselnötter
Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

Osaltade jordnötter
De flesta mesar, nötväcka och siskor

Talg, ister, späck, kokosfett
Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes

Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär
Olika trastar, sidensvans

Berätta för dina vänner!

Snö och kyla gör tillvaron tuff för de fåglar som övervintrar här hemma. Sprid budskapet vidare så hjälper vi fåglarna.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.